The Impossible Run! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

The Impossible Run!

5 apr 2017

Är det möjligt att skapa en osynlig ljudkorridor som gör det möjligt för en person med synnedsättning att springa helt fritt utan ledsagare? En tes nästan lika djärv som optimistisk, men nu har världens första sprintlopp med hyperriktat ljud genomförts.

Det är ljuddesign Lexter som tillsammans med Macann Stockholm genomfört projektet, där synskadade Oscar Widergren sprungit helt fritt utan ledsagare, styrd av bara ljud i friidrottshallen i Sollentuna.

Oscar Widegren är en 18-årig kille som har grön starr, grå starr och hornhinnegrumling. Listan över Oscars ögonsjukdomar är lång, och har varit sedan han föddes. Dessa i kombination med aniridi – en genetisk sjukdom bl.a. innebär avsaknaden av iris, har lett till ett tillstånd av nästan total blindhet. Men det är ingenting som har hindrat Oscar från att delta i idrott tidigare. Oscar är bland Sveriges bästa judobrottare i hans tävlingsklass. Han åker skidor (de svarta pisterna förstås), åker kanot, vandrar och mycket mer, allt med hjälp av sina föräldrar.

Men det finns en sak som Oscar inte har kunnat göra – springa. Utan vägledning.

– För mig lät det här projektet intressant på så många sätt. Jag älskar alla typer av sport och utmaningar och har alltid drömt om att kunna springa och göra saker själv eftersom jag alltid har varit mycket självständig. Men ännu mer intressant var att projektet verkligen sprängde gränserna för vad som är möjligt att göra i vår sport. Det möjliggör helt nya sätt för synskadade att delta i sport, och det är en bra sak, säger Oscar.

För att få Oscar att våga springa fullt ut, inte bara jogga, var han tvungen att ha 100 % förtroende för processen. Han behövde lita på tekniken och vara helt säker att han inte skulle springa in i något. Tänk dig själv när du är ute och springer – benen och armarna går upp och ner, huvudet svänger höger till vänster, du andas tungt etc., öronen är inte lika känsliga och mottagliga som de annars brukar vara.

Den tekniska anordningen bestod av två hyperriktade högtalare bredvid varandra som tillsammans skapade en laserskarp ljudtunnel där Oscar kunde navigera på egen hand från vänster till höger när han sprang. Timmar av kalibrering, planering och hundratals uttömmande testrundor. RW var med på några testlöpningar och det var imponerande att se hur Oscar kunde styras av ljudet. Dessutom springer han väldigt bra!

Vill du se hur det gick? Kolla in filmen:
Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken