Ta det med en nypa salt | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Ta det med en nypa salt

19 mar 2018

Många är vi som har tittat drömskt mot saltkaret genom åren, eftersom salt har ansetts hälsofarligt. Förvirringen blev total när det senare kom ut studier som visade att det inte är så farligt att salta. Vi rätar ut frågetecknen.

Uttrycket att ta det med en nypa salt verkar i allra högsta grad gälla forskningen om just salt. De senaste åren har forskningen om saltkonsumtionen pekat år vitt skilda håll. Medan vissa forskningsrapporter säger att vi ska äta mindre salt säger andra att det inte spelar någon roll om vi äter mycket av favoritkryddan som ger djup åt smakerna. Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sanningen ligger någonstans där emellan.

– De som säger att det inte spelar någon roll hur mycket salt vi äter har fel. Men de som menar att alla bör sänka sitt saltintag till mindre än en tesked om dagen har också fel, säger Annika Rosengren.

Som när det gäller det mesta med vår hälsa beror det från individ till individ hur mycket salt vi behöver och hur mycket som är för mycket. I Sverige äter vi i snitt ett par teskedar salt om dagen och det finns de som klarar detta utan att få högt blodtryck, medan andra är saltkänsliga. På gruppnivå skulle vi behöva minska på intaget, enligt Annika Rosengren. Gjorde vi det skulle många som i dag har högt blodtryck bli av med detta.

– För vissa med högt blodtryck kan mängden salt vara skillnaden mellan att behöva äta medicin eller inte, säger Annika Rosengren.

Men hur ska man kunna veta hur mycket salt man äter? Ja, Annika Rosengren håller med om att det inte är helt enkelt. Det salt du själv har på maten eller det salt du ser, som när du saltar dina fredagspopcorn, står nämligen för en liten del av allt salt du faktiskt äter. Den största delen, cirka 70–75 procent, är dolt salt som finns i bland annat färdigmat, bröd och ost, och som du alltså har svårt att kontrollera. Så det bästa du kan göra för att minska ditt saltintag är att laga mat från grunden och inte basera din kost på ostmackor.

– Du kan också se till att äta mycket kaliumrik mat som grönsaker. Dels så äter du då mindre av saltrik mat eftersom grönsaker inte innehåller salt. Dels har kalium en skyddande effekt på hjärtat, då det neutraliserar den skada som saltet ger, säger Annika Rosengren.

Mellanmjölkens saltland

I Sverige äter vi i snitt två teskedar salt om dagen per person. Det gör att Sverige hamnar någonstans i mitten bland världens länder när det gäller saltkonsumtion. Till exempel i Kina och Japan äter man mycket mer salt, och mycket kommer från sojan.

Livsviktigt och livsfarligt

Salt behövs i kroppen för att kunna reglera blodtrycket, syra- basbalansen i kroppen och ämnesomsättningen. Det går nästan inte att få i sig för lite salt, så förmodligen behöver du inte få i dig extra salt om du har svettats mycket. Däremot kan du behöva dricka extra om du har ätit mycket salt för att späda ut natriumhalten. Det sköter kroppen själv genom att du blir törstig.

Rivigt!

Rivsalt från Scandinavian Home. Rivjärn, ställ i ek och Himalayasalt kostar tillsammans 269 kronor. Du kan också köpa olika typer av refillsalt och till och med rivlakrits att krydda med.

Självsaltande

Saltsten att steka, grilla, grava och laga mat i ugnen med och som saltar maten åt dig när du lagar. Saltstenen är helt enkelt ett block av Himalayasalt och släpper lagom mycket sälta åt gången. Den kostar 399 kronor på coolstuff.se.

Bred saltpalett

Salt från Mill & Mortar finns i många olika smaker, till exempel tång, rökt, citrus och rödvin. Du får betala 45 kronor för 80 gram salt.

Mat för hyn

Känn dig som en huvudrätt och skrubba dig med en saltskrubb med doft av svartpeppar och koriander från L:a bruket. Skrubben innehåller olja från bland annat tistel och tagetes och gör din hud otroligt mjuk. Skrubben kostar 319 kronor.

Silkeslent

Kroppsskrubb med himalayasalt från Rituals. Den är berikad med väldoftande oljor som mjukar upp huden när saltet skrubbar bort döda hudceller. Huden blir verkligen silkeslen och doften stannar kvar länge. Skrubben blir din för 195 kronor.

Äggigt

Salt med äggsmak? Ja, det svarta saltet kala namak har en smak som påminner och ägg och är därför perfekt i veganska omeletter. Burken från René Voltaire kostar 49 kronor.

Salta snyggt

Har man nu investerat i dyrt flingsalt vill man ju servera det i en snygg skål och med en liten sked så att inte folk sitter och petar med sina fingrar i saltet. One saltkar i grå granit, inklusive träsked, från Muuto kostar 249 kronor.

Piffar ägget

Äggmellis när du vill med den här äggboxen som inte bara håller ditt ägg helt utan också innehåller ett litet saltkar – supersmart! Äggboxen kostar inte mer än 59 kronor på smartasaker.se.

 

 



Följ oss

Loppkalendern

21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!



Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken