Superstartfält i Berlin kan utmana världsrekordet | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Superstartfält i Berlin kan utmana världsrekordet

21 sep 2017

Berlin Marathon, som anses som ett av världens snabbaste maratonlopp, går av stapeln på söndag. En förkylning sätter tyvärr stopp för vår svenske stjärna Mustafa "Musse" Mohamed, men elitfältet på herrsidan ser hyperintressant ut – kan det bli världsrekord?

I våras ingick Eliud Kipchoge från Kenya i det spektakulära Breaking2-projektet, där ett skräddarsytt lopp över maratondistansen skulle få en av de utvalda löparna att gå under tvåtimmarsbarriären. Löpningen avgjordes på Monzabanan i Italien och hade farthållare som avlöste varandra och andra detaljer som gjorde att det inte räknades till ett officiellt maratonlopp. Löpningen av Kipchoge var oavsett det helt otrolig – och kanske flyttade han fysiska och mentala gränser genom att springa på två timmar och 25 sekunder.
I Berlin är det ett riktigt lopp, och Kipchoge har tidigare visat att han är en mästare där också. Han är regerande olympisk mästare och har ett officiellt personbästa från London Marathon på 2.03.05.

Kipchoge utmanas nu framförallt av löparlegenden Kenenisa Bekele från Etiopien och sin landsman Wilson Kipsang. Bekele gjorde ett fantastiskt lopp i just Berlin Marathon ifjol där han efter en raketavslutning nästan nådde världsrekordet. Tiden blev 2.03.03 och med det var han 13 sekunder före just Kipsang. Kipsang och sin tur har innehaft världsrekordet och vunnit stormaratonloppen New York, London, Tokyo och även Berlin.

Vem vinner herrklassen i Berlin? Vi frågade Mustafa "Musse" Mohamed.

Hallå Musse, som jag förstod det kommer du inte till start i Berlin?

- Nej, jag har haft en förkylning, som gjorde att jag inte hann få in de pass jag behövde för att starta i Berlin. Så nu hoppas jag köra en mara senare i höst i stället, och innan dess hinna få in några nyckel-långpass.

Vilka pass är det du vill få in som du nu missade innan Berlin?

- Det är längre pass med fart inlagt. Ett exempel är ett pass där jag inleder med 10 km i distansfart (runt 4.20 min/km), sedan övergår passet till 10 km tröskel då jag håller runt 3.17 min/km i fart och därefter blir det 3 x 3 km i runt 3.08 min/km vilket är runt maratonfart.
Vilan mellan varje del är 1 km i 3.45 min/km.

Riktigt tufft pass det där. Jag antar att du sett att det är riktigt tufft startfält på herrsidan i Berlin. Vad säger du om topplöparna?

- Ja, jag vet att det är tänkt att dom tre giganterna ska komma. Kipsang, Kipchoge och Bekele, vilket är väldigt intressant. Sen vet man aldrig om alla tre verkligen kommer till start och är i bra form. De kan bli att någon faller av på slutet. Jga har hört något rykte just om att Bekele kanske inte skulle starta. Men kommer alla till start, då blir det väldigt intressant.

Tror du på världsrekord?
- Risken är att alla de här tävlingsmänniskorna trissar så att det blir för snabb fart för tidigt i loppet eller att dom springer och bevakar varandra för att dom vill vinna. Så det är inte självklart att det blir världsrekord. Det optimala är om dom följer hararna och går i jämn fart och hjälps åt och sedan gör upp efter 35 km. Då kan det nog bli grymma tider.

Om du ska välja ut en av löparna som segrare, vem väljer du då?
- Det är svårt. Kipchoge körde grymt i sub2-loppet, samtidigt har det kommit rapporter om att det loppet slet väldigt mycket. Han har haft svårt med återhämtningen, vilket är förståeligt utifrån den farten han höll. Bekele är kanske den jag tror mest på om han får ihop det, om han har den formen han hade i Berlin i fjol. Men det är ett litet frågetecken på hans form. Kipsang tror jag är mer stabil, men han har inte riktigt samma kapacitet om dom andra får ihop alla delar.


10 snabbaste tiderna i Berlins Marathons historia på herrsidan:

  1. 2:02:57, Dennis Kimetto, 2014 (Gällande världsrekord)
  2. 2:03:03, Kenenisa Bekele, 2016
  3. 2:03:13, Emmanuel Mutai, 2014
  4. 2:03:13, Wilson Kipsang, 2016
  5. 2:03:23, Wilson Kipsang, 2013
  6. 2:03:38, Patrick Makau, 2011
  7. 2:03:59, Haile Gebrselassie, 2008
  8. 2:04:00, Eliud Kipchoge, 2015
  9. 2:04:05, Eliud Kipchoge, 2013
  10. 2:04:15, Geoffrey Mutai, 2012

Även på damsidan ser startfältet riktigt starkt ut, med sex tjejer som sprungit snabbare än 2.24 där kenyanskan Gladys Cherono är snabbast med sina 2:19:25 som hon gjorde när hon vann just Berlin Marathon 2015.Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken