Starkt startfält på New York Marathon | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp / Övriga lopp

Starkt startfält på New York Marathon

2 nov 2013

På grund av stormen Sandy blev förra årets lopp inställt, därför är många av löparna extra taggade i år vilket skulle kunna resultera i ett nytt banrekord.

Herrarnas favoriter
Huvudfavorit i årets New york Marathon är Geoffrey Mutai från Kenya. 2011 slog han loppets banrekord med mer än två och en halv minut när han sprang i mål på 02:05:05. Han är också den löpare som sprungit sträckan snabbast av alla då han vann Boston Marathon 2011 på 2.03.02 och han har dessutom en seger i förra årets Berlin Marathon på meritlistan.

En av de stora utmanarna till Mutai är Etiopiern Tsegaye Kebede som har vunnit Chicago Marathon en gång och London Marathon två gånger - senast nu i år. Men frågan är om Kebede har några krafter kvar efter den seger och efter att ha slutat på fjärde plats i VM så sent som i augusti.

Även om han inte innehar samma fina personliga rekord som Mutai och Kebede så är den regerande olympiska mästaren och världsmästaren Stephen Kiprotich från Uganda också naturligtvis en av favoriterna till slutsegern. Inte minst med tanke på att New York Marathon, precis som de mästerskapslopp han vunnit, springs utan hjälp av farthållare. 

Damernas favoriter
Kenyanen Prischa Jeptoo är favorittippad att ta hem vinsten under helgens lopp. Hon har varit en av de bästa maratonlöpare i världen under de senaste åren. New Yorks bana bör också vara till till Jeptoos fördel då hon ofta springer som bäst när det inte är helt platt.

På pappret borde Edna Kiplagat från Kenya vara en tuff utmanare, men frågan är om hon har hunnit återhämta sig efter sin VM-titel från Moskva i augusti. Motivationen borde i alla fall vara på topp för skulle hon vinna på söndag kammar hon hem World Marathon Majors titel och får $ 500,000 i prispengar.

Utmanare
New York City Marathon har en historia av att ha överraskande vinnare, därför ska man inte bli förvånad om det går bra för Stanley Biwott från Kenya. Biwott är inte rädd för att springa snabbt, det bevisade han i London tidigare i år, där han efter halva sträckan låg han under världsrekordfart. 

Håll också ett öga på Valeria Straneo från Italien, som var tvåa på VM i augusti. Hennes PB är mer än fyra minuter långsammare än hennes kenyanska rivaler men det betyder inte nödvändigtvis att henns motståndare kan räkna bort henne från striden om slutsegern.

Svenska löpare
Som vanligt finns det många svenska löpare på plats på New Yorks gator och den kanske mest namnkunnige är den tidigare Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkai som sprungit loppet ett flertal gånger. 

Vill du följa honom eller någon annan löpare på tävlingsdagen kan du göra det direkt via New York Marathons hemsida eller genom att ladda ner loppets kostnadsfria app. Du hittar också mer information på amerikanska Runner's Worlds New York Marathon-sida.

New York City Marathon sänds direkt på Eurosport den 3 november 15:30 - 18:00Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken