Tipsen som gör det lättare att springa på morgonen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Coachtips

Tipsen som gör det lättare att springa på morgonen

7 aug 2015

Använd årstidens långa, ljusa dagar till att komma i fin form.

Se till att använda de långa, ljusa dagarna till att variera din träning - eller till att komma igång med den igen, om du har kommit av dig.

1. VARIERA TIDPUNKTEN
Att vänja sig vid att äta och värma upp inför löppass vid olika tidpunkter på dagen eller kvällen tränar din förmåga att vara flexibel och kunna stoppa in ett löppass närhelst det dyker upp en lucka i tillvaron. För tidiga morgonrundor räcker det att dricka lite vatten innan du ger dig iväg. Du behöver alltså inte äta något inför löprundor som varar i mindre än 45 minuter. Men om du är hungrig och vill äta är det bra att välja något som innehåller små mängder fett och fibrer. Morgonlöpare som ger sig ut senare än de brukar bör också dricka och äta något fiber- och fettfattigt på 150-200 kalorier innan de ger sig ut.

2. TRÄNA MED EN GRUPP
På sommaren ansluter sig allt fler till storstädernas löpargrupper. Pröva du också! Gå med i en grupp, eller byt grupp om du redan tillhör någon. Du kommer att möta nya löparkompisar, få ny energi och förmodligen upptäcka nya, härliga löprundor. Kontakta gärna någon gruppmedlem eller kolla löpargruppens hemsida för att försäkra dig om att gruppen har löpare som springer i din fart.

3. TRÄNA ALTERNATIVT
Lägg till andra utomhusaktiviteter till löpträningen för att njuta så mycket som möjligt av årstiden. Cykla, promenera, simma, paddla, eller gympa och yoga i någon park. Att variera löpträningen med annan träning förbättrar bara din hälsa och minskar risken för överbelastningsskador eftersom olika träningsformer belastar dina muskler och leder på olika sätt. För att behålla din löpform bör du springa varannan dag, men om du tränar alternativt två eller tre dagar i veckan under sommaren kan du bevara löpformen med hjälp av två löppass à 20 minuter i veckan.

Hur kan jag göra det lättare att springa på morgonen?
Lägg fram dina träningskläder och övrig utrustning kvällen före din planerade löprunda. Förbered din kaffebryggare med vatten och kaffe om du behöver en kopp före löprundan. Ställ alarmet på väckarklockan och placera den långt ifrån sängen så att du måste kliva upp för att stänga av larmet. På morgonen fokuserar du bara på en sak i taget: Sätt på kaffebryggaren, klä på dig träningskläderna, drick ditt kaffe, gå på toa, sätt på dig skorna - och så ut genom dörren!Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken