Klä dig rätt utomhus | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Prylar / Kläder

Klä dig rätt utomhus

  Foto: Andreas Hylthen
13 feb 2010

Vargavintern har tagit ett grepp om Sverige och inför sportlovet är det många som funderar på hur man ska klä sig. Ska du ut och röra dig i kylan så är rådet enkelt och beprövat - ett skal i funktionsmaterial i kombination med lager-på-lager.

Pressmeddelande från Gore

Ett ytterlager i ett slittåligt material, som skyddar mot alla väder och samtidigt andas, är det optimala plagget för utomhusaktivitet kalla vinterdagar. Ett plagg som ger dig det bästa av två världar - skydd och komfort. När du rör på dig i kylan producerar du överskottsvärme som lätt kan bli till kondens innanför jackan eller byxorna. Kondensen gör att du blir blöt och börjar frysa. Om plaggen andas transporteras överskottsvärmen och fukten bort från kroppen, du håller dig torr och bekväm och kan lägga energin på aktiviteten du älskar i stället för att frysa.

- Jag älskar kyla men hatar att frysa, men om man klär sig rätt kan man ändå ha kul utomhus oavsett väder. Följ lager-på-lager-principen, men viktigast av allt är ett rejält skalplagg som är vindtätt, vattentätt och som går att ventilera, säger äventyraren Ola Skinnarmo som bland annat har skidat till Nordpolen.

Gore är sedan 70-talet världens ledande tillverkare av membranmaterial, GORE-TEX® -tyget, och skapare av lösningar som har gjort friluftslivet säkrare, enklare och skönare för oss alla. Därför ställer Gore höga krav på kläder som bär löftet GORE-TEX® Guaranteed to Keep You Dry®, garantin att hålla dig torr. Alla detaljer, från sömmar till ventilationsöppningar, ska vara vattentäta och godkända. Det finns GORE-TEX®-plagg från ett flertal märken så du kan hitta ett som passar just dig.

Förväntningarna på ett skalplagg är många: Det ska skydda mot regn och vind, det ska vara ett tåligt material som inte går sönder om du klättrar eller vid kontakt med vassa skidkanter eller skridskor. Skalplaggen stänger effektivt ut vindens så kallade kylfaktor, det vill säga hur vinden eller fartvinden påverkar upplevelsen av kyla.

Inför sportlovet eller nästa vinteräventyr har vi därför ett gott råd - skaffa dig bra skalplagg.

Så klär du dig:

1 - Underställ i ull, inklusive strumpor och tunna fingervantar. Alternativt funktionsunderställ i syntet. Inte bomull.

2 - Mellanlager, som tröja i WINDSTOPPER®-fleece alternativt tjockare ulltröja. Eventuellt knälånga underbyxor i microfleece eller tjockare ull.

3 - Förstärkningsplagg att ta på vid extrem kyla eller under raster, exempelvis softshelljacka i WINDSTOPPER®-material eller isoleringsjacka med dun- eller primaloftfyllning.

4 - Skalplagg - byxor, jacka och vantar i GORE-TEX®-material - skyddar mot väder och vind, stänger kylan ute och transporterar bort överskottsvärmen.Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken