Ont i knät - vad ska man göra? | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Skador

Ont i knät - vad ska man göra?

5 sep 2017

Knäskador tillhör toppskiktet på listan över idrottsskador och vanligast bland löpare är olika typer av förslitningar. Här listar vi några vanliga orsaker till knäproblem och vad du kan göra för att lindra besvären.

Knäproblem kan bland annat bero på att du har för högt eller för lågt fotvalv, att du är ko- eller hjulbent, eller att du vrider foten överdrivet inåt eller utåt när den träffar marken i löpsteget. Att springa i fel skor, och i för många och långa nedförsbackar, kan också vara en förklaring.

”Löparknä” är ett känt fenomen för de flesta som springer mycket. Löparknä yttrar sig på olika sätt, men ger i de flesta fall smärta på utsidan av knäet. Ibland sprider sig smärtan uppåt höften. Det beror på en irritation i det så kallade IT-bandet (Iliotibialbandet), som går på utsidan av knäet över ett benutskott på utsidan av knäleden. Åkomman beror på överbelastning i form av för många löpmil eller för mycket nedförslöpning. Även längdåkare (främst i fristil) och cyklister kan drabbas av löparknä.

För att bli av med besvären rekommenderas stretching, alternativ träning, som belastar andra muskler än löpningen gör, och eventuellt smärtstillande tabletter i en vecka. En del upplever också att man kan lindra besvären genom att massera utsidan av låret med en brödkavel. Smärtan ska helt ha försvunnit innan det är dags att återuppta löpträningen.
Andra problem kan uppstå om knäskålen ligger fel, eller på grund av för mycket broskbildning.

Smärta i knäet kan också bero på artros, en sjukdom som bryter ner brosket i en eller flera leder. Misstänker du att du har artros bör du uppsöka läkarvård för att få sjukgymnastik, antiinflammatorisk medicin och eventuellt kortison. Överviktiga personer löper större risk att drabbas av artros. Allmänna råd för att undvika knäproblem är att undvika asfaltslöpning i största möjliga utsträckning, samt att ta det lugnt i nerförsbackarna.

Styrkeövningar är också en utmärkt preventiv åtgärd för att stärka musklerna som stöttar knäet och på så sätt minska belastningen på själva knäet. Det finns mängder med bra övningar man kan göra hemma i vardagsrummet.

FÖRSTA HJÄLPEN

När varje löppass är en pina för knäna är det definitivt dags för ett löpuppehåll även om det inte gör ont mellan löppassen. Uppsök en ortoped som kan undersöka dig noggrant. Ett knä kan vara skadat på många olika sett, och man ska aldrig underskatta problemen.

Under tiden du väntar på din läkartid kan du göra följande:

  • Kyl knäet och området runt omkring knäet med is flera gånger dagligen.
  • Sträva efter att hålla benet i högläge så ofta du har möjlighet.
  • Pröva eventuellt en kur med ett antiinflammatoriska värktabletter under en veckas tid.
  • Undvik löpning och kör istället alternativ träning som till exempel cykling, vattenlöpning med våtväst och simning (dock ej bröstsim). Alla träningsformer som inte medför smärta i knäet är bra alternativ.
  • När smärtan avtar, börja försiktigt med styrkeövningar som stärker knäna och dess närliggande muskler. Att öka styrkan i muskulaturen runt knäna minskar risken för att drabbas av nya knäproblem.
  • Försök inte att träna ikapp missad löpträning när knäskadan är rehabiliterad. Blanda löpning med gång de första veckorna.
  • Stegra fart och träningsvolym försiktigt när  du börjar löpträna på nytt. Vänta med tävlingar och löpturer i kuperad terräng tills du känner att du blivit riktigt stark i knäna.
  • Fortsätt med förebyggande styrkeövningar.

Här kan det göra ont:

1. QUADRICEPSSENAN
MÖJLIG ORSAK: Inflammation i den främre senan av låret. Små sprickor i senan kan ge upphov till smärtorna.

2. KNÄSKÅLEN
MÖJLIG ORSAK: "Patellofemoral knäsmärta", vilket innebär en djup, stramande smärta som kan bero på en allvarlig broskskada.

3. KNÄSKÅLSSENAN
MÖJLIG ORSAK: Inflammation i knäskålssenan (patellarsenan) är det man till vardags kallar "hopparknä". Skadan drabbar ofta idrottare som överansträngt knäna och smärtan sitter precis under knäskålen.

4. ILIOTIBIALBANDET
MÖJLIG ORSAK: Inflammation i den långa senan som löper från höften och ner på utsidan av knäet.

5. LEDBROSK
MÖJLIG ORSAK: Artros. Ledbrosket i knäna bryts ner, vilket ger upphov till smärtsamma inflammationer.

6. INUTI KNÄET
MÖJLIGA ORSAKER: Inflammation i strukturer där ledvätskan produceras, alternativt brosksprickor.Kommentarer


2018-03-14 13:53   Maritazeylon

Haft inflammerat knäoperation snart 3/5 månad . Hur får jag bort svullnaden. Cyklar o gör skukgymnastiska övningar, men svullnaden /inflammationen försvinner ej. Vad ska jag göra?

 

2017-09-16 02:20   Göran

Jag har ont i knä svårt att gå kan inte sträcka ut benet för ont då.värker i knä hela tiden

 

2017-09-14 12:27   Mirza

Hej,
Jag vill dela min erfarenhet av det onda i mitt vänster knä. Sedan i försommar ficka jag allt mer ont i knät när jag sprang. Och det på stället precis under knäskålen (dvs. nummer 3 i illustrationen ovan). Det var inte svullet men det var känsligt ett par dagar efter löpturen och sedan nästan försvinna. Jag förberedde mig för min första halvmara (Stockholm halvmara) och körde på med träning fast det gjorde ont men inte så mycket att jag fick avbryta träningen för det. Succesivt blev läget värre och jag fick lägga in extra vilodagar, löptränade bara två dagar i veckan. Då kände jag att det var intervaller som orsakade mest problem jag uteslöt dem och körde mera backar istället. DÅ vände det! Då fick jag mindre ont i knät och kunde springa långa pass så som man ska inför en halvmara. Det slutade så att jag sprang halvmaran utan någon känning alls i knät :-)
Alla får dra egna slutsatser men jag kommer försöka träna bort det onda om det kommer igen.

 

2017-09-07 12:01   Magnus Panzarstål

Massera?
Fick till mig för ett tag sedan att man...
Har man problem i höger knä att man kan massera och köraed foamroller osv.
MEN, enligt andra uppgifter så menar Dr. Eric Berg att man skall även massera och dylikt på motsatta sidan, dvs vänster ben om man har problem. Ökar man blodflödet i vänster så blir det inte sådant högt tryck i höger ben.
Då dessa är sammanlänkade osv....
Men vad vet jag

 

2017-09-07 08:06   marwar

"Skadan drabbar ofta idrottare som överansträngt knäna"
Här snackar vi analys på hög nivå. Nya R.W i ett nötskal.

 

2017-06-14 12:42   Britt-Marie jonsson

Har ont i höger knä. Strålar upp i låret ock även nederbenet. Har gjort en röntgen där det står att det är lätt artros men smärtan vill inte ge med sej. Har ätit Ipren en tid men det hjälper inte. Har smörj med muskelsalva typ Voltairen. Undrar om det finns någon hjälp. Jag är inte överviktig 64 kilo 163 lång försöker gå korta sträckor men det gör så ont. Ska gå på artrosskola här i Sandviken. Undrar om någon ortoped skulle kunna kolla på mitt knä. Mvh. Britt-Marie Jonsson.

 

2015-09-05 10:52   Jenny Sunding

Hej Marie! Jag skickar vidare din fråga till vår idrottsläkare Sten Björnum som svarar på frågor i varje nummer av RW.
Mvh Jenny, webbredaktör

 

2015-07-07 09:17   Jenny Sunding

Hej Izabell! Vi kan tyvärr inte ge något annat råd än att du tar kontakt med en duktig läkare. Vår expert på idrottsskador heter Sten Björnum och han finns på http://www.citysjukhuset.se/ i Göteborg. Hoppas att du snart hittar något som kan hjälpa dig. Mvh Jenny, webbredaktör

 


Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken