Musses mästerskapsdebut på maraton | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Musses mästerskapsdebut på maraton

16 aug 2013

Mustafa "Musse" Mohamed har stor erfarenhet av stora mästerskap. Men då har det framförallt handlat om 3000 meter hinder och inte 42 195 meter asfaltslöpning som nu står på programmet. Frågan är därför hur formen är inför VM-maran som går lördag 17 augusti med start 13.30 svensk tid?

Det var många som ansåg att Musse skulle fått gjort mästerskapsdebut på maraton redan i OS förra året efter att ha sprungit Hamburg Marathon på 2.12.28. De enda som inte verkade dela den uppfattningen var Svenska Olympiska Komittén men inför VM i Moskva har det inte funnits några sådana hinder utan Mustafa har haft klartecken för start sedan lång tid. 

Mustafa har i år bara gjort en framträdande på distansen i samband med Stockholm Marathon då han vann SM-guld och blev fyra totalt på 2.20.08 efter en långsam avslutning.

"Det var väldigt tufft på sista 5 km då orken tog slut. Jag är besviken med placeringen, men framför allt var det tråkigt att det kändes så dåligt på slutet.", skrev Musse på sin egen blogg. Slutsatsen blev helt enkelt att han tränat för hårt för nära inpå loppet enligt hans tränare Ulf Friberg.

- Vi tog egentligen ingen hänsyn till Stockholm Marathon när vi la upp träningen men vi borde nog ha sett till att ha lite fräschare ben innan start. Inte minst eftersom det tog lite tid att återhämta sig från loppet, förklarar Ulf Friberg från Moskva. 

Förberedelserna inför VM-maran har, enligt Friberg, gått enligt planerna där Mustafa bland annat kört ett höghöjdsläger i St Moritz. Frågan nu är bara vilka möjligheter som finns till en bra placering bland de 70-talet löpare som kommer till start.

- Kollar man på tiderna ligger Mustafa runt plats 45 men med ett bra lopp tror jag att han mycket väl kan ha möjlighet att nå topp 20. Det kommer troligtvis vara mycket varmt så då kan vi säkert förvänta oss ett taktiskt lopp där tider runt 2.15 kan räcka långt.

- Vid VM i Osaka kom till exempel finländaren Janne Holmén på nioende plats med 2.19. Så tiden är helt oviktig, det är placeringen som gäller, säger Ulf Friberg.

VM skiljer sig också på ett par punkter mot världens stora maror och OS. I det första fallet är skillnaden att det inte finns några harar som håller tempot och i det senare fallet får de bästa nationerna ha med fem löpare i VM till skillnad mot tre i OS vilket öppnar för taktisk laglöpning.

Som vanligt är det hur som helst Kenya och Etiopien som står för de största favoriterna till slutsegern. Kenya har, i frånvaro av Abel Kirui som vunnit de två senaste VM-marorna, ett i mästerskapssammanhang oprövat lag. Men både Bernard Koech som sprang årets Dubai Marathon på 2.04.53 och Peter Some som segrade i Paris Marathon 2013 på 2.05.38 är naturligtvis inga duvungar. 

För Etiopiens del är kanske det största hoppet rutinerade Tsegay Kebede som lyckats vinna de senaste upplagorna av Chicagho Marathon och London Marathon. Och trots att han bara är 26 år har han dessutom ett starkt mästerksapsfacit i och med ett brons från OS 2008 och ett brons från VM 2009 på sträckan.

Förutom Musses insats och kampen mellan de två favorit-nationernas löpare ska det bli intressant att se om OS-mästaren Stephen Kiprotich från Uganda kan upprepa sin fina insats förra året. Eller om Japans jämna lag med fem löpare som gjort 2.08 med en taktisk insats kan rubba den östafrikanska dominansen på något sätt. 

Vad tror du, hur gårt det för Mustafa Mohamed?

Kommentarer


2013-08-16 13:19   Jonas Lund

Tack Gabriel, fixat.

Jonas Lund, Webbredaktör

 


Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken