Merafs krafter räckte inte till i VM starten | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Merafs krafter räckte inte till i VM starten

1 mar 2018

När inomhus-VM allra första löpgren, damernas 3000 m, avgjordes på torsdagskvällen i Birmingham så slutade Hälles Meraf Bahta på en 12:e plats på 9:05.94 efter att ha tappat mot täten den sista kilometern.

Meraf tillhörde på förhand, bland annat efter sitt svenska rekord på sträckan tidigare i vinter, en av medaljkandidaterna. Startfältet var dock mycket vasst och med sina 8:42.46 från Madrid var Meraf bara nia statistisk inför tävlingarna.

Den blivande bronsmedaljören, Laura Muir, gick upp till spets från start men det gick långsamt. Första 1000 m nåddes på 3:14.67. Meraf var med i den främre delen av klungan ute i ett andraspår. Precis innan första kilometerpasseringen övertog unga tyskan Konstanze Klosterhalfen täten och skruvade upp tempot ordentligt. Strax innan halva loppet var avverkat hade Meraf avancerat upp till en fjärde plats och såg pigg ut i löpningen. Framför sig hade hon då förutom Klosterhalfen också Genzebe Dibaba, Etiopien och Hellen Obiri, Kenya.

Strax innan man påbörjade den sista kilometern så hade Meraf halkat ner till en sjätte plats efter att ha blivit passerad av Laura Muir, Storbritannien och Dominique Scott, Sydafrika. Man hade 6:07.62 längst fram i täten som passering efter 2000 m. Den sista kilometern skulle gå ännu snabbare med Genzebe Dibaba längst fram under de sista varven och som slutgiltig segrare. Merafs krafter räckte inte till och hon sjönk genom fältet till en slutgiltig 12:e plats. En tung dag för Meraf som självklart hade betydligt större förhoppningar inför loppet.

Bakom segraren Genzebe Dibaba så blev det silver till holländska Sifan Hassen medan hemmafavoriten Laura Muir fick motta bronsmedaljen.

Under fredagen är det försök på 1500 m. En tävling som Meraf också är avprickad. Det är dock sagt innan att hennes medverkan avgörs efter 3000 m. På 1500 m kommer vi att få se Linn Nilsson, Hälle IF. Under kvällen går också Andreas Kramer, Sävedalens AIK, in på banan under 800 m försöken. Sist ut av löparna i Birmingham är Kalle Berglund som springer försök på 1500 m under lördagen.

FOTO: DECA Text&BildFölj oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken