LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningar | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Kost

LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningar

18 feb 2010

LCHF (Låg kolhydrat - hög fett) kost har i media och i bloggsammanhang framställts som en väg till snabb viktminskning men också som ett sätt att äta naturlig mat. En ny kartläggning från Dietisternas Riksförbund visar en annan bild.

Pressmeddelande från Dietisternas Riksförbund

De vanligaste biverkningarna av koster med lågt innehåll av kolhydrater är oftast milda eller måttliga. De kan t ex ge matthet, illamående, förstoppning och dålig andedräkt. Hos patienter med allvarliga grundsjukdomar såsom fetma, diabetes och blodfettsrubbning kan tillståndet förvärras betydligt. Kartläggningen visar på allvarliga biverkningar som akut leversvikt, hjärtsvikt, njurpåverkan och extremt höga kolesterolvärden.

- LCHF i den form som rekommenderas av kvällstidningar och bloggforum är inte testad i vetenskapliga studier, menar Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund (DRF) som gjort kartläggningen. Vi vet därför idag ingenting om långtidseffekterna. De som prövar LCHF behöver alltid medicinsk uppföljning och det sker sällan, eftersom rådgivningen sker på bloggar, i böcker och tidningsartiklar. Hur många som av olika skäl hoppar av LCHF känner vi inte heller till. Det som lyfts fram i media är bara de positiva hälsoeffekterna som ofta följer när man går ned i vikt - oavsett vilken metod som används.

De vetenskapliga studier som finns på lågkolhydratkost har oftast haft en kostsammansättning med lägre andel fett, mer omättat fett och högre andel fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler än den som förespråkas här i Sverige. Enligt kartläggningen från DRF har t ex kolesterolvärdena stigit betydligt, trots att patienterna gått ned i vikt. Detta är anmärkningsvärt eftersom blodfetterna normalt sjunker vid viktminskning.

- Mat- och motionsvanor är viktiga delar när det gäller att förebygga och behandla våra vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomar, menar Lena Ljungkrona-Falk. Det är svårt att göra bestående förändringar i sina matvanor, och extrema livsstilsförändringar, som dessutom innebär begränsningar i det sociala livet, är svåra att följa. Skall man göra långsiktiga förändringar bör de inte avvika för mycket från hur man brukar äta. Även små förändringar kan på sikt ge stor effekt.

- All behandling inom hälso- och sjukvården, inklusive kostbehandling, måste ske på ett för patienten säkert sätt. Den skall ges med noggrann uppföljning inklusive samtal, utvärdering och provtagning av t ex blodfetter, njur- och levervärden, avslutar Lena Ljungkrona-Falk.

Dietisternas Riksförbund (DRF) är en yrkesförening inom Naturvetarna. Medlemmarna är legitimerade och har en universitetsutbildning med huvudinriktning på näringslära och nutrition omfattande 3-4 års högskolestudier.

Av DRF:s drygt 1200 medlemmar arbetar de flesta inom sluten- och öppenvård samt kommunal äldreomsorg, med prevention och behandling av nutritionsrelaterade problem samt undervisning
av personal. Dietister arbetar också inom folkhälsa och friskvård samt för olika
livsmedels- och läkemedelsföretag.

> www.drf.nu
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoett med siffror i fältet här

Kommentarer


2015-09-09 15:21   MickeB

Hur kan en artikel som är skriven föröver 5,5 år sedan kallas en ny kartläggning, en artikel som dessutom är baserad på hörsägen och tyckande. Vill minnas att det var några s.k anekdoter som låg till grund för artikeln, ingen riktig undersökning.

 

2010-10-13 14:15   M K

Javisst skulle det vara intressant med en långtidsstudie även för LCHF. Att vanlig mat på sikt ger fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, är väl ganska uppenbart med tanke på att det idag är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna.

Karlshamnsstudien som hittills varat under närmare 6 år, visar på betydligt lägre frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar, bestående viktnedgång och lägre långtidsblodsocker.

Tror att fler dietister skulle rekommendera den här kosten, om de sett de positiva följder som jag sett hos mina patienter som ändrat kost till LCHF. Med resultat som ett hälsosammare BMI, ett kraftigt minskat behov av insulinmedicinering (några har till och med kunnat sluta med medicineringen), bättre sexliv och så vidare, har jag svårt att kunna se att det skulle kunna vara dåligt, men säkra kan vi så klart inte vara förrän dessa studier finns. Men som läkare, skulle jag i de här fallen känna det djupt oetiskt att skriva ut mediciner, som alla har vetenskapligt säkerställda biverkningar av olika grader istället för att rekommendera ett kostbyte som ger fler positiva effekter än något preparat jag som finns att skriva ut.

 

2010-06-30 11:04   Marion

Det stämmer säkert att vissa fått allvarliga problem av den här typen av kost.
Men hur många är det inte som får bukfetma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, metabolt syndrom, äggstocksproblem m.m. av sin kolhydratrika fettfattiga kost?

 

2010-02-19 14:05   Sofia Fischer

Läs min kommentar på http://lchfrunning.wordpress.com

 


Följ oss

Loppkalendern

26 maj
Åseda
26 maj
Göteborg m. omnejd
28 maj
Borlänge
28 maj
Kalmar
28 maj
Vänersborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken