Kristinas ensamlöpning i Iran inspirerade till ”Tjejmil” | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Kristinas ensamlöpning i Iran inspirerade till ”Tjejmil”

12 sep 2018

2015 sprang Kristina Paltén som ensam kvinna 184 mil tvärs igenom Iran för att utmana sina fördomar, rädslor och för att bygga tillit. Hennes löpning nådde inte bara ut i världen, den inspirerade även till en ”Tjejmil” i Iran. I början av september gick loppet, som tidigare ansetts nästan omöjligt att genomföra, av stapeln.

Kristina Palténs 184 mil långa bedrift år 2015 gav eko i hela världen. Hennes ensamlöpning genom det slutna Iran kom att handla om vänskap mellan människor, kulturer och religioner, och brittiska The Guardian publicerade en video som miljontals människor inspirerades av. Själv skrev Kristina boken ”Den rädda löparen” som vi skrivit om i Runner´s World, och hon fortsätter verka för att bryta fördomar.
I början av september genomfördes ett lopp i Iran, där 250 deltagare, både kvinnor, ungdomar och rullstolsbundna deltog. Distansen var 10 kilometer och löparna sprang runt Chitgarsjön i Teheran. Budskapet för loppet var att ge hopp om fred bland alla människor i hela världen. Mahsa Thorabi, som har varit drivande i att organisera loppet, har haft Tjejmilen som förebild. Mahsas filosofi är dock att det inte ska finnas någon skillnad mellan könen, därför vill hon att Tjejmilen ska vara öppen för både kvinnor och män. Så ett lopp för alla skapades, och det är smått revolutionerande att det lyckades, och förhoppningsvis påverkar det till ett mer jämlikt samhälle. Tjejmilens logga fick användas och lite svensk anknytning blev det också genom att medaljutdelaren Mohammad Jafar Moradi kom tvåa på Stockholm Maraton 2015.
Tanken är att hålla samma lopp nästa år igen, och då även med internationella deltagare.


Läs också:

Paltén ger eko i världen!

Kristina Paltén springer tusen och en miles genom Iran

Läs mer på Kristinas bloggFölj oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken