Joggvila, gåvila eller ståvila - vilken bör du välja? | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Joggvila, gåvila eller ståvila - vilken bör du välja?

16 feb 2017

När bör du välja de olika varianterna mellan intervallerna? Så här tänker löparexperten Anders Szalkai.

Jag har börjat springa intervaller och testa några olika pass som jag har hittat i tidningen och på nätet. Det framgår alltid hur långa intervallerna ska vara och hur lång vilan ska vara, men ibland anges det att man ska jogga på vilan, ibland gå och ibland anges inget alls. Vad är det som gäller? /Jonas

ANDERS SZALKAI SVARAR: Om man ska stå, gå eller jogga under intervallvilan skiftar beroende på syftet med intervallerna. Det finns fyra olika parametrar som inverkar på intervallens effekt och på upplägget: intervallängden, löphastigheten, antalet upprepningar och vilan mellan varje intervall.

Generellt är joggvila bättre än ståvila eftersom joggvila jämfört med stå- eller gångvila ger en högre pulsnivå genom hela passet. Pulsen hinner inte sjunka lika mycket vid joggvila som vid ståvila, vilket ger bättre konditionseffekt. Joggvilan ökar dessutom den totala distansen på passet.

Själv hör jag till de tränare som ofta förespråkar gåvila mellan intervallerna. Joggvila ger som sagt visserligen något bättre effekt på konditionen, men vinsterna med gåvila är att man klarar att hålla en högre fart på intervallerna och lättare kan starta varje intervall med en bra löpteknik.

Mitt sammanfattande råd blir att du kan joggvila för bra konditionseffekt den angivna vilotiden när du har långt till tävlingsdagen eller annat slutmål. När du sedan närmar dig den period då du vill vara i toppform så kan du ta ståvila och istället öka farten på intervallerna för att fokusera mer på fart och löpteknik än på konditionsträning. Har du en lång grundperiod tycker jag dock att du ibland även under den perioden kan ta ståvila på några intervallpass, trots att jag vet att många andra tränare inte skulle rekommendera det.

Läs mer: Måste man maxa intervallerna för att få bra effekt?

Läs mer: 3 myter om intervallträningFölj oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken