Informationsstressen: Så sållar du bäst i tekniken! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

Informationsstressen: Så sållar du bäst i tekniken!

26 feb 2016

För bara några decennier sedan var en digitalklocka en lyx utöver det vanliga; nu är pulsmätare och GPS-klockor standard. Och nya tillbehör kan analysera allt från steglängd och kraftöverföring till mjölksyranivå - allt i realtid. Det är en härlig tid för datanördar. Men det är lätt att drunkna i all data - hur ska man sålla i informationen? Här är några tips att hålla i minnet.

LÅT INTE INFORMATIONEN BEGRÄNSA DIG
Trots tillgången på avancerade teknologiska hjälpmedel som GPS-klockor och pulsmätare är det många topplöpare och coacher som föredrar att förlita sig på känslan och låta kroppen styra hur hårt passet blir.

I en tävling eller under ett hårt träningspass är det nämligen bara din kropp som fattar beslutet om du kan springa ännu fortare - oavsett vad din klocka säger. Så låt kroppen bestämma om det är en bra dag, eller inte.

ANVÄND GRUNDDATAN RÄTT
Låt inte tekniken ta över träningen, men stäm gärna av din träning med hjälp av den information du kan få med hjälp av teknologin. Leta i första hand efter mönster: Hur mycket långsammare blir ditt tempo dagen efter ett hårt träningspass? På vilket sätt förändras ditt steg mot slutet av ett långpass?

När du väl vet vad som är normalt för dig, kan du också identifiera förändringar som indikerar att någonting är fel - eller som visar att någonting har förbättrats. Grunddata hjälper dig också att få ett bättre perspektiv på vad du behöver jobba med, som hur du ska få till en bra blandning mellan lätt, medelhård och hård träning.

VÄLJ DINA STRIDER
I stället för att mäta varje löppass, fokusera på de pass där informationen verkligen är relevant. För många löpare är det knepigt att hitta rätt tempo för tröskelfart, det vill säga farten i övergången mellan lätt aerob löpning och hårda anaeroba intervaller. Försök att komma fram din till ungefärliga tröskelpuls genom att mäta den under ett antal tempopass under några månader.

Märker du att du har en tendens att gå på för hårt under löppass som är avsedda att vara lätta, använd en pulsmätare eller GPS för att hålla igen. Men när det gäller hårda intervallpass, lägg undan elektroniken och försök i stället själv känna in hur mycket kraft du lägger ner. (Du kan möjligen ta hjälp av ett vanligt tidtagningsur för att tajma intervallerna.)

KÄNN EFTER SJÄLV
Flera studier har visat att rapporter om den egna upplevelsen är den mest tillförlitliga indikatorn på om man är tillräckligt återhämtad från träningen. Subjektiv självrapportering har till och med visat sig vara bättre än objektiva mätmetoder, som hjärtfrekvens och blodprov, enligt en nyligen publicerad studie i The British Journal of Sports Medicine.

Skriv in i din löpardagbok hur du känner dig efter varje löppass. Det låter kanske inte särskilt avancerat men det här är faktiskt den viktigaste aspekten när det gäller att använda träningsdata - det viktiga är hur användbar informationen är, inte hur avancerad teknologin bakom den är!

Summa summarum: Bry dig bara om data som är relevanta för dig
- resten kan du med gott samvete strunta i.Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken