Fri att springa - Fredrik Svanfeldts nya löparroman | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Fri att springa - Fredrik Svanfeldts nya löparroman

27 jun 2018

Den tidigare elitlöparen Fredrik Svanfeldt, med ett personligt rekord på 2.25.58 i maraton, har precis kommit ut med "Fri att springa", en fristående fortsättning på förra årets löparroman "Dömd att springa". Runner's World ställde några frågor till Fredrik.

Varför blev det en fortsättning på din första bok?
- Jag kände mig inspirerad, eftersom det gick över förväntan med den första boken. Den inbundna upplagan är slutsåld och nu har precis pocketversionen släppts. Det är jättekul att se det nya omslaget på "Dömd att springa" bland de andra pocketarna på Akademibokhandeln eller Pocketshop. Jag kände också att jag hade lite mer att berätta om hur det går för huvudpersonen Johan Dahlberg. Dessutom vill jag fortsätta att slå ett slag för långdistanslöpning, det är fortfarande mycket ovanligt med en löpare som huvudperson i en roman. 

Vad handlar Fri att springa om?
- Det är en feel good-roman om en löpare. Kortfattat så försöker Johan komma in i arbete och ett normalt liv efter ett fängelsestraff. Samtidigt försöker han fortsätta med sin elitsatsning i löpning och det stora målet visar sig bli att jaga en kvaltid till ett mästerskap. Ovanpå det trasslar han in sig i en kärleksrelation med en hel del förbehåll. Av en slump blev det 42 kapitel och det passar ju bra när huvudpersonen är maratonlöpare!

Delar du även med dig av dina erfarenheter som elitlöpare i den nya boken?
- I min första bok försökte jag beskriva det mesta av vad jag kan om långdistanslöpning. Den här boken innehåller inte lika mycket detaljer om träning, den är som sagt mer en feel good-roman om en löpare. Jag upptäckte ändå att det var lite mer som jag kunde dela med mig av. I min nya bok tar jag bland annat upp drivkrafter, mål och motivation och jag tar även upp vad man ska tänka på när man springer maraton utomlands. Jag beskriver även hur man får ihop träning och heltidsjobb. Själv tränade jag på elitnivå när jag jobbade heltid och hade småbarn och jag vet därför hur man kan pussla ihop det.

Slutligen har vi en sista fråga. Kommer det bli en tredje bok?
- Jag är inte helt säker ännu, det tar nämligen väldigt mycket tid och kraft att skriva en bok. Samtidigt är det en enorm känsla när den kommer ut, lite det som jag kände förut när jag slog personbästa på maraton efter ett helt år av tung träning. Jag måste också känna att jag har idéer och uppslag som räcker till en tredje bok. Det som talar för att det blir en ny roman är den respons som jag fått på mitt skrivande. Jag har redan fått många positiva kommentarer från de som hunnit läsa Fri att springa via min hemsida, det ger verkligen positiv energi. Många frågar också om det kommer komma en fortsättning.Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken