Framflyttad tävling | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Frågor & Svar

Framflyttad tävling

1 jun 2001

Hur ska jag göra för att bibehålla maratonformen trots att loppet flyttats fram sex veckor? Och vad ska man tänka på om man tvingas ställa in ett maratonlopp i sista sekund och måste vänta över en månad på att tävla? (RW juni 2001)

Hej! Jag har följt ett träningsschema för ett maratonlopp som skulle avgjorts om en vecka.  Nu har jag fått meddelande om att datumet för loppet är framflyttat sex veckor. Det känns inte roligt eftersom jag laddat för att springa det datum som var bestämt från början och dessutom har jag känt  att formen varit på väg. Hur ska jag göra för att bibehålla maratonformen trots att loppet flyttats fram sex veckor? Och vad ska man tänka på om man tvingas ställa in ett maratonlopp i sista sekund och måste vänta över en månad på att tävla?
Gösta, Örebro

RW svarar: Om det endast är en vecka mellan ett planerat maratonlopp och ett nytt tävlingsdatum är det inga problem. Då är det lämpligt att göra ett långpass på drygt 15 kilometer en vecka innan maratonloppet och ett lätt snabbdistanspass i mitten av veckan. De återstående dagarna är det endast jogg samt vila som gäller. En vältränad löpare kan utan problem hålla kvar sin formtopp ytterligare en vecka. Om du tvingas flytta fram ditt maratonlopp i sex veckor ska du gå tillbaka till den sjätte veckan från slutet i ditt träningsschema och upprepa den återstående träningsperioden. Det kan kännas tungt att börja om igen när man varit inställd på att tävla ett visst datum, men se det istället som att du hinner förbereda dig ännu bättre. Och den extra förberedelsetiden kanske kan göra att du springer ännu bättre när det äntligen blir dags att starta. Lycka till!

Alberto Salazar,
trefaldig vinnare av New York Marathon

 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet härFölj oss

Loppkalendern

26 aug
Brottby
26 aug
Mariestad
26 aug
Kalmar
26 aug
Stockholm
26 aug
Växjö
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!