Emma och Linnéa står inför det ultimata löparäventyret genom Skottland | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

Emma och Linnéa står inför det ultimata löparäventyret genom Skottland

15 jun 2015

Kroppen måste få möta smärta och mental påfrestning för att uppleva den totala euoforin och lyckan, menar tjejerna i Mind for Adventure.

Tisdagen 16 juni påbörjar multisportarna Emma Forsell och Linnea Grahn ett 86 mil löpäventyr genom Skottlands vildmark. Scotland - End to End kallar de äventyret som startar i Cape Wrath längst upp i norra Skottland och beräknas avslutas på den sydligaste spetsen efter cirka tre veckor.

Emma och Linnéa tävlar i multisport och har bland annat varit med i Adventure Race-VM i Costa Rica 2013. I dag kombinerar de tävlandet med mer expeditionsliknande äventyr i regi av Mind for Adventure, ett lag/förening som Emma och Linnéa skapade för två år sedan med fokus på inspiration, motivation och upplevelser i naturen.

Vi fick en pratstund med tjejerna strax innan avfärd. 

Hur föddes idén till expeditionen - och varför just Skottland?
- Tanken föddes efter en semesterresa i Skottland för ett par år sedan, där jag (Emma) upptäckte hur otroligt magisk den norra delen av landet är. Att uppleva den skotska naturen och dess utmanande terräng och kanske framför allt utmanande väder blev nästan ett behov, det gällde bara att hitta rätt upplägg för att Mind for Adventure skulle kunna genomföra det. 

- Bara tanken av att ta sig fram av egen kraft, med egen utrustning och vara helt oberoende gjorde att kroppen började spritta av energi. Att korsa landet på längden, med tuffa 860 kilometer till fots, gjorde att äventyret lockade ännu mer. Kroppen måste få möta smärta och mental påfrestning för att uppleva den totala euoforin och lyckan, att besegra sina begränsningar - det gör äventyret så mycket mer spännande.

Vad kommer ni att äta och hur kommer ni att sova? (det måste bli en del packning?)
- Vi kommer att bära vår egen utrustning, vilket innebär mat, kök, tält, sovsäck, kläder och annan generell utrustning. Vi har gjort dagspåsar med mat som vi kommer att placera ut i depåer som vi hämtar upp när vi passerar. Vi kommer att springa cirka 40 kilometer per dag. För att kroppen ska tåla den totala sträckan måste vi tänka smart, "think right - think light".

Vad ser ni mest fram emot?  
- Att få uppleva några av landets pärlor. Skottland har något trolskt och magiskt över sig, nästan som en sagovärld. Att vi dessutom har flera härliga tjejer som följer med på några delsträckor kommer att bli något att se fram emot, med positiv energi och löparglatt sällskap!

... Och vad kommer att bli största utmaningen?
- Den absolut största utmaningen är helheten på äventyret, 860 kilometer är en lång sträcka för kroppen att hantera. Skottlands tuffa väder kommer också att bli en riktigt stor utmaning om vi inte har vädergudarna på vår sida. Om det blir tre veckor med regn, starka vindar, dimma och konstant blöta kommer inte bara formen sättas på spel utan även den mentala inställningen.

Ni har bjudit in andra till att delta, hur har responsen varit?
- Positiv! Vi har fått med oss fyra tjejer som möter upp under turen för att medverka i 3-9 dagar. Vi har valt delsträckor som är lättillgängliga för transport till och från, då tjejerna möter upp efter uppdatering hur vi ligger till efter tidsplanen. Tjejerna startar med en dagsetapp upp på Ben Nevis, Storbritanniens högsta punkt. 

Mind för adventure är en plattform för äventyrslystna tjejer, varför behövs den?
- Tanken och målet är att vi ska bli en plattform, en sorts portal för likasinnade äventyrare. Vi grundade Mind for Adventure i slutet av 2013, efter VM i Adventure Racing i Costa Rica då vi ville utveckla vårt koncept med att genomföra expeditioner och äventyr. Att motivera, inspirera och informera om friluftsliv och den breda outdoorvärlden känns helt rätt i tiden då vi vill peppa tjejer att våga ta sig ur komfortzonen och förverkliga sina drömmar. Äventyret börjar redan vid tanken!

- Mind for Adventure blev registrerat som en förening nu i vår och vi kommer efter Scotland - End to End att börja ta in medlemmar för att öppna dörren ut till äventyet. Mind for Adventure kommer att arrangera träningsläger, ha föreläsningar och delta på olika event och outdoorfestivaler.

Vad har ni för tips till andra som blir inspirerade att göra ett liknande äventyr med löparskor på fötterna?
- Det finns många fantastiska förebilder som triggar igång känslor och drömmar, tipset är att låtas inspireras och våga prova själv. Det gäller att våga tänka tanken och göra ett försök. Misslyckas man kan man alltid prova igen. Vi lever för att leva och äventyret finns ofta närmare än man tror.

Läs mer om Emmas och Linnéas äventyr på www.mindforadventure.com.

Emma Forsell är fjäll- och vildmarksledare och har bott i flera år på Nya Zeeland och i Kanada 

Linnéa Grahn arbetar som frilansguide med fokus på Arktis och har många år erfarenhet som expeditionskoordinator för äventyraren Ola SkinnarmoFölj oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken