Din första tävling - så funkar det! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Din första tävling - så funkar det!

25 aug 2015

Så här tolkar du informationen inför din första tävlingsstart.

Har du anmält dig till ditt första lopp? Grattis! Det är ett enkelt och roligt sätt att hålla dig motiverad - och du kommer att träffa andra löpare på köpet. Och ännu roligare blir det om du förstår vad informationen du får inför start verkligen betyder. Vi avkodar löpartermerna.

STARTBEVIS
Din bekräftelse på att du är anmäld till loppet. På startbeviset står ditt startnummer oftast tryckt, och det är med startbeviset och ett id-kort du hämtar ut din nummerlapp på nummerlappsutdelningen (se nedan).

NUMMERLAPP
Den papperslapp med ditt startnummer på som du ska fästa framtill på din tröja. Det gör du med hjälp av fyra säkerhetsnålar (de flesta arrangörer förser dig även med sådana).

NUMMERLAPPSUTDELNING
Hit går du samma dag som loppet, eller någon dag före start, för att få din nummerlapp samt ibland även en tröja och en "goodiebag" med diverse produkter och information från loppets sponsorer. Ta med ditt startbevis, och ett id-kort för säkerhets skull.

MÄSSA
I anslutning till nummerlappsutdelningen (men inte alltid) ligger ofta en konsumentmässa som riktar sig till de deltagande löparna. På de flesta mässor kan du köpa löparrelaterade produkter, testa grejer och ibland även delta i olika tävlingar. Men mindre lopp har sällan mässor, det är mer vanligt i samband med stora arrangemang.

STARTFÅLLA
Stora löplopp sorterar ofta startleden efter löparnas beräknade måltider i olika startfållor - där de snabbaste står i den första startfållan längst fram. Din nummerlapp är din biljett in i din startfålla. Kolla i vilken startfålla du ska vara, var den är och vid vilken tidpunkt du ska starta - gärna dagen före loppet.

TIDTAGNINGSCHIP
Ett elektroniskt chip som fästs i skosnöret, runt vristen eller som sitter på din nummerlapp, registrerar din tid automatiskt när du passerar startlinjen, mållinjen samt eventuella delsträckor på vägen däremellan. Bär du inte ditt chip så registreras inte ditt lopp, så se till att följa instruktionerna du får med chipet. Mindre lopp använder sig inte alltid av tidtagningschip, då är det nummerlappen som gäller förstås.

KLÄDINLÄMNING
Du får oftast en plastpåse att lägga dina ombyteskläder och eventuell mat i, som du kan lämna in före start. Se till att påsen är märkt med ditt namn och startnummer, så att loppets arrangörer kan identifiera den åt dig när du har gått i mål.

MÅLFÅLLA
När du närmar dig mållinjen i ett större lopp så kommer du märka att sista sträckan är avstängd med staket. Staketen kanske fortsätter en bit efter målet också, för att slussa löparna vidare på vägen mot medaljutdelning, vätska, mat och klädutlämning. Fortsätt i så fall framåt - utan att tränga dig före.

Lycka till!Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken