Alkohol och löpning - är det förenligt? | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Alkohol och löpning - är det förenligt?

10 maj 2014

Vad händer när man dricker och tränar dagen efter? Och vad gör alkohol för prestationsförmågan? Svaren finns i en ny svensk sammanställning av forskningen kring alkohol och träning. Vi har även tagit reda på hur topplöparna resonerar kring alkohol och pratat med Herman som en dag fick nog, efter att ha vaknat upp en gång för mycket i en fyllecell.

Två rejäla groggar och sedan ett distanspass. Eller det svåra valet mellan Chardonnay eller Shiraz i vätskekontrollen på Stockholm marathon. Nej, för de flesta löpare är sådana situationer sällsynta; vår idrott associeras mer med disciplin och renlevnad och därför känns kanske alkoholbruk mer främmande för löpare än i andra idrotter.

Men sanningen är att de flesta, även de som tränar, dricker ibland. Ungefär 80 procent av alla svenskar dricker alkohol minst en gång per år - och i många sociala aktiviteter (en del av dem kopplade till idrott) är alkohol ett vanligt inslag.

Det är normalt att dricka, men inom denna normalitet ryms stora skillnader och mängder av föreställningar om alkohol. Såväl för den enskilde idrottaren som för den som ska utforma policydokument för verksamheten i en förening är det svårt att veta vad det finns vetenskapligt stöd för, vad som är personliga upplevelser och erfarenheter och vad som är rena myter när det gäller alkohol och idrott.

Med detta som utgångspunkt har tre forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) publicerat en genomgång av forskning på området alkohol och träning.

Ett av huvudavsnitten i rapporten handlar om alkohol i direkt samband med träning. Här finns det starka bevis för att ett medelstort intag av alkohol medför en försämring av neuromotoriska färdigheter - alltså reaktion, koncentration, precision med mera.

Detta kan låta som ett litet problem för löpare, men det finns många situationer, från löpning i terrängen eller genom trafikkorsningar, där det är bra att vara så alert som möjligt - flera studier visar att skaderisken ökar tydligt redan vid en medeldos alkohol.

Om man däremot dricker en liten mängd är det svårt att se tydliga negativa effekter. Det finns till och med situationer där alkoholen har en positiv verkan - man slappnar av, blir mindre känslig för smärta och upplever mindre oro och ångest.

Enkla styrke- och snabbhetsmoment, som till exempel 100 meter löpning, påverkas inte speciellt mycket av små doser alkohol. Men för längre distanser är det annorlunda.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner's World nummer 5 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken