15 positiva effekter du får av löpning

15 positiva effekter du får av löpning


1. Löpning stärker muskler och skelett – denna kombination ger en stark, hållbar kropp och är dessutom den bästa medicinen för att förebygga celluliter.

2. En måttlig mängd träning stärker immunförsvaret genom att öka effektiviteten i vårt skyddande enzymsystem.

3. De som springer regelbundet stabiliserar sin insulinutsöndring, vilket minskar risken för diabetes typ 2. Med ett stabilt blodsocker avtar också omotiverade hungerskänslor.

4. Träning gör att kroppssammansättningen förändras. Andelen muskler ökar och andelen fett minskar, vilket gör att den basala metabolismen (ämnesomsättningen under vila) ökar. Detta leder till minskad risk för övervikt.

5. Löpning förbättrar fettprofilen i blodet. Det goda HDL-kolesterolet ökar med upp till 30 procent och nivån av triglycerider är oförändrad.

6. Måttlig löpträning sätter igång kroppens system som förhindrar broskskador.

7. Att springa i det aeroba intervallet – det vill säga utan att bli alltför andfådd – är det optimala sättet att förse hjärnan med syre. Det är en av anledningarna till att löpare är bra på att fokusera och lösa problem. Fysisk aktivitet stimulerar också neurogenesis, alltså bildandet av nya hjärnceller. På så sätt bromsar man hjärnans åldrande.

8. Tillsammans med curry, grönt te och sex är löpning ett utmärkt sätt att förebygga Alzheimers sjukdom.

9. Den ökade utsöndringen av noradrenalin, dopamin och serotonin gör att löpare är mindre disponibla för humörsvängningar.

10. Löpning minskar utsöndringen av adrenalin och kortisol, vilket håller stresshormonerna i schack. Dessutom ökar kroppens egen produktion av antistresshormoner i binjuren.

11. Tränar man tidigt på kvällen sover man bättre. När man sover efter ett löppass repareras defekta celler snabbare och immunförsvaret stärks i en högre takt än hos de som inte tränat.

12. Lungfunktionen förbättras när man springer. Det beror bland annat på att de små blodkärlen (kapillärerna) runt lungblåsorna ökar då syreförbrukningen förhöjs. Löpare har generellt sätt betydligt bättre lungkapacitet än otränade individer.

13. Uthållighetsförmågan förbättras främst genom att träna hjärtmuskeln att bättre förse musklerna med syre. Man kan också förbättra sin kondition genom att öka kapillärtätheten. Följaktligen har konditionsidrottare lägre vilopuls eftersom de kan syresätta musklerna med lika mycket kraft fast med mindre ansträngning.

14. Aerob träning sänker det systoliska blodtrycket med 2,6 mmHg och det diastoliska med 1,8 mmHg. I vissa fall kan dessa siffror vara hela fem till tio gånger högre hos de som inte motionerar.

15. Måttlig uthållighetsträning stimulerar könshormonproduktionen, vilket kan ge ett mer aktivt sexliv.


Antal kommentarer: 7


Robin Öberg

Hej!
Finns det några källor till dessa påståenden? Jag vill kunna referera till detta som forskning, men det går ej utan källkritik.
Tack! 🙂


Nina Nyström

Hej Robin!
Texten kommer från ett tidigare nummer av Runner´s World. Tyvärr finns de inte tillgängliga eftersom vi inte har utrymme att redovisa alla faktakällor i tidningen.
Mvh Webred


Erika

Allvarligt? Förebygga celluliter som nr 1 hälsoskäl?!


Nina Nyström

Hej Erika!
Nu läser du texten ganska selektivt. Vi redovisar positiva effekter (och kallar det inte hälsoskäl, om man ska vara petig) i punktform. Punkt 1 är inte överordnad punkt 15. Och punkten inleds med ”Löpning stärker muskler och skelett – denna kombination ger en stark, hållbar kropp” med påhänget ”och är DESSUTOM den bästa medicinen för att förebygga celluliter.”
Mvh Webbred


Ronja

Hur många veckor tar det att gå ner i vikt om man springer, och bara äter nyttigt?


Löpning – Windathletics.com

[…] kan tro att löpning bara är en gren, men så är inte riktigt fallet. Inom friidrotten finns det nämligen flera olika […]


Varför löpa? – Cruz-azul.se

[…] den berömda kick som man upplever under eller efter en löprunda så ger löpningen också rent fysiska och psykiska fördelar som inte är att […]



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så kickar du igång löpsäsongen!

Här är coach LG Skoogs 14 bästa tips för dig som vill kickstarta vårens löpträning...

Läs mer

Tekniken som gör dig starkare i backarna!

Backträning är ett givet inslag i varje seriös träningsplan. Vi ger dig knepen för att...

Läs mer

Coachens bästa tips för vinterlöpningen

Med rätt utrustning och smart träning går det finfint att springa under vintern – och...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta mattips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – och få mer tid för din träning!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparens viktigaste muskel

Ge din rumpa lite uppmärksamhet. Den är nämligen viktigare än du tror för din löpning.

Läs mer

Smarta träningstips för dig som satsar på trail

Det är nu du har möjlighet att utvecklas som mest som traillöpare. Vi tipsar om bästa träningen för vintriga underlag.

Läs mer

Våra tips för hur du klarar iskall löpning

För det mesta går det utmärkt att springa utomhus hela vintern – men de här sakerna bör du tänka på.

Läs mer