1000 löpare springer från Arktis till Paris för miljön i Run for your life | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

1000 löpare springer från Arktis till Paris för miljön i Run for your life

10 nov 2015

Startskottet har gått för världens största klimatperformance - Run For Your Life, som arrangeras av Riksteatern. 1 000 personer kommer att springa 4 500 kilometer, dygnet runt i 20 dagar, hela vägen till Paris och klimatmötet COP21. Och fler löpare behövs!

"When time's running out, it's time to start running!" 

I december hålls FN:s stora klimattoppmöte i Paris, COP21. Där samlas världens ledare för att förhandla fram ett avtal som ska skapa förutsättningar för omställningen till en hållbar värld. Tiden att minska utsläppen är knapp och mötet måste landa i ett avtal som ökar tempot i det globala klimatarbetet.

Därför arrangerar Riksteatern nu, tillsammans med Sveriges största miljöorganisationer, en klimatperformance där 1 000 personer, från gräsrötter till världsledare, konstnärer, forskare, aktivister, småbarnsföräldrar, ekonomistudenter, renskötare och föreningsmänniskor, ska ta sig från Arktis till Paris. Med sig har de en sten, en värdefull symbol i den samiska kulturen, som lämnas över till nästa löpare, och nästa löpare, och så vidare hela vägen till Paris.

Hela loppet filmas och sänds live på runforyourlife.nu. Varje deltagare kommer att berätta sin egen historia och sina personliga skäl till varför hen har valt att medverka.

Först ut klockan 12.15 måndagen den 9 november i Kiruna var samiska konstnären Jenni Laiti. Den 29 november anländer den sista löparen till Paris där Run For Your Life:s ankomst blir startskottet för Global Climate March, en global rörelse för klimaträttvisa. Global Climate March samlade i september förra året omkring 400 000 personer i New York. Ambitionen är att marschen i Paris ska bli ännu större.

- Konstens uppgift är aldrig att vara forskningens språkrör. Vi jobbar inte med fakta, inte heller med enkla kommunikativa slogans eller snabba lösningar, vi samlar inte in namn. Vad vi kan försöka göra är att ge klimatfrågan, en kropp, ett ansikte och en berättelse. Eller som i Run For Your Life; 1000 kroppar, 1000 ansikten, 1000 berättelser. Om vi lyckas med det, kanske vi berör människor. Och om människor blir berörda kanske de går ut och gör någonting, säger Lisa Färnström, konstnärlig ledare för Run For Your Life.

Bland deltagarna i Run For Your Life finns bland annat Anders Szalkai, Promoe, meterologen Pär Holmgren och boxaren Mikaela Laurén.

NÄR KOMMER LOPPET TILL DIN STAD? / VILL DU VARA MED OCH SPRINGA FÖR MILJÖN? 

Fler löpare behövs till nästan alla städer, men framför allt till Robertsfors, Nordmaling, Örnsköldsvik, Härnösand, Timrå, Nordanstig, Söderhamn och Kastrup.

 Läs mer och anmäl intresse här! 

Se hela listan i större format här.Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken