10 tips för en världsomspännande maratonresa | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

10 tips för en världsomspännande maratonresa

3 maj 2015

Marathonsamlaren Anders Forselius har över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Här är hans experttips till dig som också vill upptäcka världen till fots.

1. Sökmotorer
Försök att vara flexibel när du reser. De flesta sökmotorer erbjuder möjligheten att söka de billigaste avgångarna för exempelvis en hel månad. Själv använder jag med framgång www.skyscanner.com när jag letar flygbiljetter.

2. Utvidga sökningen till andra avreseorter
Billigaste flygbiljetten mellan två platser kanske kräver inblandning av två olika flygbolag. Det kan alltså vara billigare att först köpa en flygbiljett till London och därefter flyga med ett annat bolag till din slutdestination.

3. Studera kartan över maratonloppet innan du bokar boende
Boka hotell/vandrarhem så nära starten eller målet som möjligt. Om det är start och mål på olika platser brukar det vara lättare att ha boendet nära starten om loppet börjar tidigt. Annars är det alltid bekvämast att ha boendet nära mållinjen.

4. Vandrarhem
Prisvärt boende som håller hemlängtan på avstånd, man möter ju en ny familj varje kväll. De flesta vandrarhem har dessutom tillgång till kök, vilket innebär att man slipper dyra restaurangnotor. Själv använder jag www.hostelworld.com för att smidigt hitta vandrarhem.

5. Övernattning på flygplatser
Jag har tillbringat många nätter på flygplatser, inte minst i Sky City på Arlanda. Ett ekonomiskt och praktiskt alternativ till hotell om man har en tidig avgång. Hemsidan www.sleepinginairports.net ger utmärkta tips på var man exempelvis kan sova eller hitta gratis wifi på alla världens flygplatser.

6. Förbered dig inför resan
Ladda upp exempelvis färdvägen från flygplatsen till ditt hotell på din mobil redan när du är hemma och har tillgång till wifi. En åtgärd som eliminerar svordomarna när du kommer fram till resmålet och inser att ingen du frågar har en aning om var ditt hotell ligger. Ta dessutom alltid med dig en bläckpenna i handbagaget så att du kan fylla i eventuella dokument som behövs när du går igenom tullen. Det är fortfarande helt obegripligt att flygbolagen inte delar ut gratis reklampennor på flygplanet. Vilket flygbolag läser detta och blir först?

7. Sladdosa för eluttag
Med en sladdosa blir livet så mycket enklare då alla elektroniska prylar ska laddas upp på kvällarna. Det är dessutom ofta brist på eluttag på exempelvis vandrarhemmen. En annan fördel med en svensk sladdosa är att man endast behöver en adapter om man befinner sig i ett land med andra eluttag, exempelvis USA.

8. Internetbank
För att minimera alla risker med att använda bankkort utomlands har jag alltid ett minimalt belopp på mitt kontokort, och så för jag över pengar till mitt kortkonto via min internetbank efter varje uttag eller kortbetalning; med en mobil bankapp går det blixtsnabbt. Ta dessutom gärna med lite kontanter i dollar och/eller euro när du reser. Utmärkta valutor att ha i reserv om det kniper.

9. Flipbelt
Jag springer alltid maratonloppen med ett värdebälte så att jag slipper lämna mina värdesaker på vandrarhemmet. Ett Flipbelt laddat med rumsnyckel, pengar, bankkort och mobil väger minimalt och påverkar inte löpningen. Jag använder dessutom värdebältet när jag reser för att undvika närkontakt med eventuella ficktjuvar.

10. Kamera
Man förlorar inte många sekunder på att genomföra loppet springandes med en liten kamera. Foton = minnen för livet!

I RW nr 4 berättar Anders Forselius om sin utmaning att klara en mara i 50 olika länder. Ta del av hans fantastiska löp- och reseupplevelser, numret finns i butik några dagar till. 

Köp Runner's World nr 4 här

LÄS MER
Följ Anders Forselius löparäventyr i hans RW-blogg
Bucket list: 10 amerikanska maratonlopp du vill springa
Löparbana på flygplats leder vägen till rätt gate
Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken